Ape nera di Texel

Torna all'archivio >

Oggi in Olanda sopravvive ancora una sola popolazione di api nere sull’isola di Texel. È qui, infatti, che il governo l’ha isolata a partire dal 1984, quando ormai era pressoché estinta, a favore di api provenienti da altri paesi (come Italia, Austria e Inghilterra). La sua aggressività e la tendenza a creare grossi sciami contrastavano infatti con l’elevata propensione a raccogliere polline e, di conseguenza, con la produzione di un alto quantitativo di miele.

Eppure fino alla Seconda Guerra Mondiale, l’ape nera era la sola specie da cui si ricavava miele e che impollinava alberi da frutto, ortaggi e altre colture del paese. Addirittura si pensa che il successo dell’Olanda in campo agricolo sia dovuto proprio all’azione di questa ape.
Il suo miele, particolarmente costoso oggi perché raro, ha colore giallo-verde e gusto salmastro.

Torna all'archivio >
Tot aan de Tweede Wereldoorlog kwam er in Nederland slechts een type honingbij voor: de zwarte bij. Honderden jaren lang was dit de enige bij in Nederland, hij leverde honing en bestoof alle Nederlandse fruitbomen, groenten en andere bloemdragende landbouwgewassen. De Nederlandse tuin- en akkerbouw werd groot door deze zwarte bij. Echter, vanwege de steeklustigheid en zwermdrift van deze zwarte bij werden andere bijenrassen uit het buitenland ingevoerd: de Italiaanse, de Oostenrijkse en als laatste de Engelse Buckfast Abbey-bij.

Vergeten werd dat de dus zeer actieve zwarte bij daarbij nog over een derde uiterst positieve eigenschap beschikte: een hoge haaldrift, dus veel honing produceerde. In feite was de zwarte bij geschikt voor het platteland en niet voor gebieden waar veel mensen woonden; maar hij werd dus overal weggehaald. Om een zuivere populatie te redden werd het eiland Texel bij ministerieel besluit in 1984 uitgeroepen tot refugium voor de laatste zwarte bijenpopulaties van Nederland. Er mochten geen andere bijenvolken op dit eiland gebracht worden. Momenteel wordt onderzocht hoe zuiver de laatste 70 bijenvolken op dit eiland nog zijn en hoe resistent ze zijn voor besmettingen en ziekten zoals de varroa-mijt en de colony collapse disorder.
Vooral de lamsoorhoning van deze zwarte bij uit het natuurgebied de Slufter op Texel is zeer vermaard vanwege zijn opvallende geelgroene kleur en ziltige smaak.

Oorzaak verdwijnen: De zwarte bij zou steeklustig en zwermgraag zijn.

NazioneOlanda