Antiche varietà di piselli gialli

Gele Erwt

Spesso si pensa che esistano solo varietà di piselli verdi o marroncino-grigie (“piselli uvetta”) o con baccelli blu (“piselli da giardino”). In Olanda però esistono da 150 anni piselli gialli. Proprio come i cavoli gialli, sono spesso trascurati, perché il loro colore giallo fa sì che le persone pensino che siano appassiti o avariati. Ma le apparenze ingannano. I piselli gialli diventano di un sorprendente colore quando cotti!

Numerose varietà colorate di giallo sono state selezionate e coltivate in Olanda per oltre 150 anni. Tra queste la Yellow Raspers (1853), la Early Yellow Quince-Pea (1876), la Rasper Rough Yellow (1876), la Earliest Yellow Crane Bill (1904), la Limburg Yellow (1937), la Very Earliest Yellow May Queen (1938), la Yellow Crane Bill (1938), la Yellow Stem (1946) e la Venlo Low Yellow Short Hay (1970). Di queste, alcune sono andate perdute: la Limburg Yellow, la Yellow Raspers e la Early Yellow Quince-Pea.

Le varietà tradizionali di piselli gialli sono state coltivate in tutta Olanda; la May Queen, la Venlo Low e la Early o Earliest Yellow Crane Bill si trovano ancora oggi in commercio. L’educazione dei consumatori ha bisogno di tutelare queste varietà in futuro: gli acquirenti devono capire che il loro colore giallo è una particolarità unica e non indica che il legume è avariato o che non si conserverà a lungo.

Torna all'archivio >
Vaak wordt aangenomen dat er van de erwten alleen maar groene en bruingrijze varianten (rozijnerwten) of blauwschokkers (groene erwten met blauwe peulen), bestaan maar er bestaan ook al ruim anderhalve eeuw gele erwten. Deze worden net als de gele kolen over het hoofd gezien, omdat een gele kleur zou lijken op verleptheid, dus dat ze niet langer vers zijn.
Echter, niets is minder waar.
Gele erwten zorgen voor een verrassende kleur van uw erwtensoep!

Van de volgende rassen zijn beschrijvingen bekend:
Gele raspers (1853), Vroege gele kwee-erwt (1876), Rasper ruige gele (1876), Vroegste (vroege) gele krombek (1904), Limburgsche gele (1937), Allervroegste Gele Meikoningin (1938), Gele krombek (1938), Gele stam (1946) en Venlosche lage gele kortstro (Collectie Eeuwig Moes; jaren ’70) staan in de Oranje Lijst.

Uitgestorven
Limburgsche gele, gele raspers en vroege gele kwee zijn uitgestorven.

Genenbank
In de CGN-Genenbank in Wageningen zijn de volgende rassen nog verkrijgbaar: Gele krombek, Gele stam en Rasper ruige gele.

In de handel
Meikoningin, Venlosche lage en vroege of vroegste gele krombek zitten nog in de handel.