Bloemendaal Yellow Cabbage

Ark of taste
Back to the archive >

Bloemendaalse gele kool

The Bloemendaal yellow cabbage (Brassica oleracea var. sabauda) is a savoy cabbage with an abundance of flavor, that grows in a variety of sizes and needs at least one square meter per cabbage to grow. It is a large cabbage with big yellow leaves. It is pre-sown in April or May, planted out in May or June at a distance of 80-100 cm between each to allow abundant growth and harvested from September until January.   The ‘Houtvaart,’ at the edge of the coastal community of Bloemendaal, North-Holland was once the most well known place for this cabbage to grow. Generations of reputable professional growers such as Groendendijk, Opzeeland, Rolvers and Kuypers, grew this cabbage on the sandy grounds behind the dunes. In the 1920s, however, the city of Haarlem annexed this area for the development of the ‘Ramplaankwartier’ quarter and built a ring road around the city, causing the agricultural fields to slowly wither away.   From the 1950s onwards, production of the Bloemendaal yellow cabbage largely disappeared from Haarlem. Producers decided it required too much space and was too labor intensive to grow commercially. However, 15 years later interest was sparked again by a nostalgic market. The Bloemendaal is now being produce by an amateur grower in the town of Broek op Langedijk, providing small quantities by request between September and January. Though many consumers are among the older generation, the majority of the produce goes to a small number of regional restaurants and larger hotels in Amsterdam that like to experiment with “forgotten” vegetables.

Back to the archive >
De Houtvaart, indertijd aan de rand van de gemeente Bloemendaal, is de belangrijkste levensader geweest van deze "slobberkool". Generaties tuinders, met bekende namen als Groenendijk, Opzeeland, Rolvers en Kuypers, hebben deze geweldige kool geteeld op de hier aanwezige zandgronden. De gemeente Haarlem heeft dit gebied in de jaren twintig van de vorige eeuw geannexeerd voor de bouw van het huidige Ramplaankwartier. De tuinbouwgebieden begonnen af te brokkelen zeker nadat de Randweg ook nog door dit gebied heen gelegd werd. Na de jaren vijftig is deze teelt, behalve hobbymatig, langzaam verdwenen uit Haarlem.
Bloemendaalse gele kool is een kool die in verschillende groottes groeit en minimaal n vierkante meter per kool nodig heeft. Behalve de ruimte was het ook te arbeidsintensief voor een commerciële teelt. Was dit het einde van deze heerlijke groente?
Na een jaar of vijftien niet meer aanwezig te zijn geweest, begon er toch weer wat “nostalgische” vraag uit de markt te komen.
Enkele enthousiaste vakbroeders, waaronder ondergetekende, hebben een witte- kooltuinder in de Wieringermeer benaderd die deze kool weer jaarlijks produceert. Sinds enkele jaren is er dus weer Bloemendaalse gele kool van eind oktober tot januari, zij het in beperkte mate. Behalve aan de wat oudere consument wordt de meeste Bloemendaalse gele verkocht aan restaurants in de regio en aan de grotere hotels in Amsterdam.
Lucas Rive, voormalig chefkok van de Bokkedoorns te Overveen en nu lekker bezig in zijn eigen restaurant in Hoorn, kookt graag met dit specifieke streekgerecht. Voor hem en ook voor de horecaleverancier en de groenteman zijn “Onvergetelijke Groenten” de krenten uit de pap; het maakt het vak leuk en afwisselend.
Uiteraard leg je jezelf en de restaurants ook een beperking op , want het kan zomaar gebeuren dat het product een paar dagen niet aanwezig is, maar dat weegt niet op tegen de heerlijke smaak van deze specifieke producten.
Een leuk stukje over Bloemendaalse Gele Kool vind U ook in het boekje “Groentje in de Moestuin” van Alma Huiskes, die deze kool een paar jaar geleden weer tegenkwam in “Kraantje Lek”. Dit etablissement aan de rand van Overveen ligt ook aan de rand van het “Ramplaankwartier”, de plek waar tuinders in de negentiende eeuw (of eerder) deze uitzonderlijke kolen begonnen te telen.
In mijn gedachten zie ik de vissersvrouwen, uit Zandvoort, over het visserspad langs “Kraantje Lek” met hun volle vismanden naar de Grote Markt in Haarlem lopen, om daar hun waren te verkopen. Op de terugweg moesten zij door het tuingebied lopen en langs de “Stinkende Emmer” , de herberg voor de vissersvrouwen uit Zandvoort. Ik kan me haast niet voorstellen dat er niet een paar Bloemendaalse gele in de lege vismanden verdwenen.
Ik zal eens in Zandvoort gaan zoeken naar een recept met vis en Bloemendaalse gele kool.
In mijn zoektocht naar andere “Vergeten Groenten” soorten kwam ik de Bloemendaalse gele kool niet alleen tegen op Texel maar ook in de Historische Groentehof te Beesel (Limburg).
Ook op Buitentwist, aan de Bloemendaalseweg te Overveen, is er nog een enkeling die Bloemendaalse gele op zijn akker heeft staan.

(uit: ‘Onvergetelijke Groenten’ : Han de Kroon, Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe)

Territory

StateNetherlands
Region

Noord-Holland